torsdag 24 december 2015

RECEPT PÅ GLUTENFRI MJÖLMIX

Detta är ett samlat inlägg om olika mjölsorter. 

Istället för att köpa färdigblandad glutenfri mjölmix tänkte jag göra min egen, i o m att jag redan har mjölsorterna här hemma.
Jag hittade några bra informationssidor på nätet...

Jag hittade det här receptet hos ICA.

1 liter
3 dl majsmjöl
4 dl havremjöl
2 dl rismjöl
1 dl potatismjöl

Blanda mjölsorterna.
Förvara i en lufttät burk.
Använd mjölet vid tillagning av bröd, kakor, pannkakor, pajdeg m m.

Om man vill ha den fri från majsmjöl, kan man öka på havremjölet med 2 dl och ris- eller potatismjölet med 1 dl.

...


I och med att jag inte har havremjöl hemma, började jag att leta efter fler alternativ...

Här är ett annat från bloggen Gluten utesluten - som pratar om att blanda mjölsorterna med 40/60-fördelning.

En bra glutenfri mjölmix bör innehålla:
40 % fullkornsmjöl:
amarantmjöl
bovetemjöl
durramjöl
havremjöl
hirsmjöl
majsmjöl
rårismjöl
quinoamjöl

och 
60 % stärkelserika mjöl:
klibbrismjöl
majsstärkelse
potatismjöl
rismjöl
tapiokamjöl

Här är ett inlägg om olika glutenfria mjölsorter (sädesslag) och här är ett annat inlägg:

bovetemjöl 
Kan användas till redning, bakning, kakor och bovetepannkakor.
Mjölet har en speciell bismak. Blanda gärna ut med stärkelserik rismjöl, majsmjöl eller potatismjöl, för att binda ihop degen.
Mjölet är milt för magen och har en bra mättande effekt.

durramjöl
Ett smakrikt fullkornsmjöl som är rikt på mineraler och fibrer.
Bakegenskaper liknande havremjöl. Kan bli gott i scones :).

fiberhusk
Mjöl av pulveriserat psylliumfröskal. Gelébildande fibrer gör att degen kan få en "binding" som t ex vetemjöl kan ge. Degar och bröd blir saftiga - i o m att de binder vätska.
Mjölet har 85 % kostfiber - vilket medför att fiberhusk kan suga upp vätska och svälla.
Fiberhusk kan tas som kosttillskott, och fungerar då som linfrö.

fibrex
Fibrex är en kostfiber från sockerbetan, som används binda vatten (upp till 4 gånger sin egen vikt). Fibrex gör att fuktigheten bibehålls i bakverk under tillagning och gräddning.

havregryn  
Används i havregrynsgröt, välling, müsli, matbröd och bakverk.

havremjöl 
Ett bra basmjöl - som kan användas till både matlagning och bakning av söta och salta degar.
Havremjölet smakar havre.
Det är bra att blanda ut mjölet med rismjöl eller bovetemjöl, för att få ett bra bakresultat.

hirs 
Används till gröt och bakning samt istället för ris eller pasta.
Rik på mineraler som fosfor, zink, järn och vitamin B6.
Bra för den med känslig mage.

kokosmjöl 
Mjölet utvinns av resterna, efter att man gjort kokosmjölk.
Passar bra till söta recept, som t ex pannkakor, smoothies och fiberberikare i bröd/kakor.
Kokosmjöl suger åt sig mycket vätska, vilket kan vara bra om man vill ha en saftig kaka eller liknande. Funkar även bra, om man vill ha en fastare deg.
Kokosmjölet smakar kokos :).
Om du skall baka, kan det vara bra att blanda med mandelmjöl.

mandelmjöl 
Bra för att göra smeter och smoothies tjockare.
Kan funka för bakning av bakelser/tårtor.
Mandelmjöl jäser eller binder inte.
Den suger åt sig mer vätska.
Blanda ut med andra mjölsorter om du ska baka bröd.

majsmjöl 
Används till redning, välling, pannkakor, knäckebröd, majsbröd.
Ett stärkelserikt mjöl.

majsstärkelse
Stärkelsen förtjockar vatten till gelé. Används främst som bindnings- eller förtjockningsmedel.

mandelmjöl
Mjölet är gott till söta bakverk (småkakor, våfflor, pannkakor) och bröd, tillsammans med t ex kokosmjöl.

nyponskalmjöl
Ett, lite sött och syrligt mjöl, som du kan smaksätta smoothies med.

pofiber
Pofiber har en neutral smak och används som konsistensgivare i bakning, ungefär som psylliumfröskal/fiberhusk. Pofiber binder stora mängder vätska, vilket gör att brödet blir godare och saftigare, samtidigt som det gör det mer formbart.
Kan användas som ströbröd vid panering eller i köttbullar.

psylliumfröskal
Psylliumfröskal binder mycket vätska och används som konsistensgivare i degar och smet samt för att kunna knåda, kavla och forma glutenfria degar.
Brödet blir också saftigare och mer hållbart.
Doseringen skiljer psylliumfröskal och fiberhusk åt, även om de fungerar på liknande sätt. 

rismjöl 
Ett lättsmält mjöl, som passar känsliga magar.
Används till pajskal, våfflor, pannkakor samt för att reda soppor, såser och bakning av bröd och kakor.
Kan ersätta vetemjöl - i ungefär samma mängd. Tillsätt något bindemedel som fiberhusk eller pofiber för att få mer viskositet (tjockhet).

sojamjöl 
Används till gröt, välling, bröd, såser, vegetariska biffar och pannkakor.
Du kan göra sojamjölk av mjölet.
Sojamjölet har ett högt innehåll av proteiner och fleromättade fetter - kan vara svårtsmält för den med känslig mage.

teffmjöl
Mjölet har en fullkornsaktig smak med bakningsegenskaper som skrädmjöl (havremjöl) eller rågmjöl. Passar bra i kombination med choklad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar