måndag 21 mars 2016

GRÖNSAKSGRYTOR MED BROCCOLI/BLOMKÅL FRÅN GOVINDAS KOKBOK

Nu är det dags att vidga repertoaren för mina smaklökar.
Jag tänkte ta mig till den indiska butiken vid Backaplan för att köpa indiska kryddor, ghee och annat jag hittar i Govindas kokbok.
Om jag bara kommer ihåg, kommer jag att fotografera maträtterna, så att det blir lite mer levande och aptitretande här i bloggen :).
BROCCOLI-/BLOMKÅLS- OCH POTATISGRYTA
2 stora buketter broccoli/blomkål
5 dl potatis
1 msk ghi
1 krm svarta senapsfrön
1 krm indisk kummin
1 krm anis
1 krm kalonjifrön
1 krm bockhornsklöver
½ tsk hing
½ tsk svartpeppar
2 krm gurkmeja
2 ½ dl vatten
3/4 dl grädde (laktosfri)
1 dl yoghurt (laktosfri)
1 1/4 tsk havssalt
2 tsk råsocker (kokossocker)
GÖR SÅ HÄR: 
Dela broccoli/blomkål och potatis i tärningsstora bitar.
Värm ghi i en kastrull och lägg i senapsfrön, kummin anis och kalonjifrön. Lägg på ett lock.
När senapsfröna har poppat färdigt, lägger du i hing, bockhornsklöver och svartpeppar.
Häll i vatten, grädde och gurkmeja.
Tillsätt potatis och broccoli/blomkål.
Koka tills grönsakerna är mjuka.
Häll i yoghurt, salt och kokossocker.
BLOMKÅLSGRYTA MED POTATIS OCH ÄRTER
1 huvud blomkål
3 dl potatis
2 dl ärter
2 msk smör
2 tsk ghi
½ tsk svarta senapsfrön
1 tsk indisk kummin
1 chilifrukt
½ tsk hing
1 tsk färskriven ingefära
½ tsk garam masala
2 dl vatten
2 msk citronsaft
1 ½ tsk havssalt
GÖR SÅ HÄR:
Skär blomkål och potatis i tärningsstora bitar.
(Ång)koka grönsakerna i lättsaltat vatten. (Frusna ärtor kan tinas under rinnande varmt vatten).
Hetta upp ghi i en kastrull och häll i senapsfrön och kummin. Lägg på ett lock.
När senapsfröna poppat färdigt, kan du hälla i hackad chilifrukt, hing och ingefära.
Häll i grönsakerna.
Tillsätt garam masala, cintronjuice, smör och salt.
BLANDAD GRÖNSAKSGRYTA MED KOKOS
1 stor zucchini (squash)
3 dl brytbönor
4 dl morötter
2 msk ghi eller vegetabilisk olja
1 chilifrukt
2 msk currylöv
4 msk kokoskräm
3/4 tsk gurkmeja
1 msk rostad och malen koriander
1 dl grädde (laktosfri)
3 dl yoghurt (laktosfri)
1 ½ tsk havssalt
GÖR SÅ HÄR:
Skär zucchini, brytbönor, morötter och chilifrukt i småbitar.
Koka bönor och morötter i lättsaltat vatten tills de är mjuka.
Värm 1 msk ghi i en stekpanna och tillsätt zucchinin. Stek/Ångkoka tills den är mjuk, men fast i konsistensen.
Värm resten av ghin i en kastrull och tillsätt currylöv och hackad chilifrukt.
Blanda ned grädde, yoghurt, kokoskräm, gurkmeja och koriander.
Värm, men låt inte koka.
När kokoskrämen har smält, kan du tillsätta resten av grönsakerna och saltet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar